Jet lag...

Hemma igen efter en lång resa! 
 
Just nu är vi jet laggade till tusen, och jag sitter här mitt i natten pigg som en mört och försöker sortera intrycken. Fler inlägg kommer, då vi har nästan 1000 bilder och det finns en del mer att säga...
 
Här är några av inköpen till vår planerade sportsbar i källaren...
 
 
Håll ögonen öppna, fler inlägg och bilder kommer alltså så snart jag tagit mig ur den här zombieartade jet laggen...
 

Lördag 30 juni: Top Gun och en sista vandring genom midtown Manhattan

Lördag morgon och separationsångesten börjar gripa tag om hjärtat. Men vi har fortfarande en sak kvar att göra som vi planerat för...
 
Efter att ha intagit vår stående frukost: färskpressad juice, pain riche och nyuppskuren rostbiff som smälter i munnen ger vi oss iväg nedåt, mot midtown
 
 
 
Breakfast is served!
 
 
Vår tunnelbanestation på 77:e
 
 
 
 
 
 
 
En av spirorna på St. Patrick´s Cathedral reser sig ståtligt i grönskan. Just den här dagen gifter sig Alec Baldwin i den här kyrkans föregångare, St.Patrick´s old Cathedral, nere i de södra delarna av Manhattan.
 
 
Men även om detta är den "nya" kyrkan har den några år på nacken - den byggdes mellan 1858 och 1878 då man ansåg sig ha blivit för trångbodda i den gamla kyrkan.
 
 
Den är lika vacker och pamping på insidan som den är på utsidan, och man blir lite tagen av att befinna sig inne i den. Trots att kyrkan är öppen, och människor strosar runt därinne, pågår det olika ceremonier och folk sitter försjunkna i bön framför de olika helgonen. Jag rekommenderar ett besök till er som vill se lite av det genuina NY, och till er som söker en stunds lugn mitt i alla stadens intryck. Mäktigt!
 
Jag hade aldrig varit inne i en katolsk kyrka förut, och det var lite annorlunda med de olika små "bås" som olika helgon tilldelats och där man kan tända ett ljus och be just till det helgonet. 
 
 
Här är jungfru Marias plats. Även om det var tillåtet kändes det nästan vanhelgande att ta kort i kyrkan, men det kändes nog lite mer underligt att se att kyrkan hade en egen souvenirshop inne i själva kyrkorummet (!). 
 
 
Från trons altare till medias och turismens altare - Rockefeller center myllrade av liv denna lördagsförmiddag. 
 
Härifrån sänder NBC sin "Tonight show" samt den kultförklarade "Saturday Night live". Cafetorget (nu täckt av skyddande parasoller) bakom J, E och R förvandlas vintertid till en skridskobana.
 
 
The Tonight-show spelas in med det här torget som fond.
 
I bottenvåningen har NBC sin shop, och där kan man köpa det mesta som har med tv-bolagets program att göra...
 
 
Turistvarning, absolut, men här kan den som gillar olika tv-serier köpa med sig lite unika prylar och presenter.
 
 
För dig som gillar House - nu kan du klä dig i samma sjukhuskläder som House och hans kollegor har på Princeton-Plainsboro Teaching Hospital...
 
 
För att inte tala om alla dessa deckare och krimserier...
 
 
Största avdelningen hade nog utan tvekan Friends, trots att det är mer än åtta år sedan sista avsnittet spelades in! Vänner ska tydligen ha egna guidade turer som man kan åka, där byggnaderna där serien utspelas pekas ut. Det närmaste vi kom var att vi, på håll, passerade den där fontänen som de badar i introt. (I ärlighetens namn är dock de flesta scener inspelade i studio i LA)
 
R och E vill göra ett sista besök på Nintendo World som ligger intill torget i en av sidobyggnaderna. 
 
 
 
 
 
 
E med en läderkula i form av en Chain Chomp
 
 
Här finns nästan allt du kan tänka dig att köpa i Nintendos egen tappning...
 
 
Uppe och spelat hela natten? Oroa dig inte, Mario har en egen energidryck!
 
 
Jodå, vi lyckades komma ut med en påse den här gången också! Det lär bli lite makaroner under den kommande månaden (en Ny-resa spräcker alltid budgeten) men man lever bara en gång.... ;)
 
Tvärs över gatan från Nintendo World ligger Five guys, kombinera gärna båda om ni är i krokarna! (Det finns fler, bl a en intill biograferna vid Times Square, men det är stressigare där så vi rekommenderar denna)
 
 
Vi beger oss västerut då vi har ett museum kvar att utforska -  Intrepid Sea, Air and Space Museum.
 
 
På gatan hittar vi ännu ett skadedjur som brukar förknippas med NY - en kackerlacka. Död, lyckligtvis, och (tack och lov) långt från vår lägenhet och vårt bagage... Men de är verkligen äckligt stora!
 
 
 
På vår väg passerar vi en till synes oändlig matmarknad.
 
 
Ljuvlig citronlemonad för $1 glaset släcker törsten i hettan
 
 
Här luktade det gott, minsann! De grillade, hopprullade korvarna till vänster om J lockade och pockade på uppmärksamhet...
 
 
Vi passerar Times Square och fortsätter västerut mot museet som ligger på pir 86 i Hells Kitchen...
 
 
Här och där, utspridda i betongdjungeln, ligger små oaser i form av minimala parker. Den här, Clinton Community Garden, var en av de vackraste...
 
 
Så gott som samtliga hade, precis som den här lekplatsen, en stor skylt med regler för vad man fick och inte fick göra!
 
Puh, äntligen framme! Intrepid är ett pensionerat hangarfartyg, verksamt mellan 1944 och 1972, som nu står som museum tillsammans med en rad farkoster som använts inom det amerikanska flygvapnet, NASA och kust/sjöräddningen. 
 
Gillar du Top Gun och/eller är intresserad av flyg-, rymd- och krigshistoria? Då är detta muséet för dig!
 
 
Förutom flygfarkoster har muséet en egen ubåt som man får gå ned i. Men kön ringlade lång i värmen och vi bestämde oss för att hoppa över det den här gången.
 
 
Eftersom bloggverktyget är lite... hm speciellt och det är snudd på omöjligt att få till mellanrum mellan raderna (som ni kanske märkt tidigare) får jag inte isär bilderna ovan. 
 
Bilderna föreställer i tur och ordning:
 
1. R och utbåten
2. J längst uppe på Flightdeck, framför kommandörsbrygga/flygtorn
3. R med en "Cobra" (ni som har sett krigsfilmer från Vietnam är väl bekanta med den här helikoptern)
4. E med en "Huey" (även den här deltog i Vietnamkriget, och ättlingar används ännu idag om jag förstod det hela rätt)
5. Jag med en ensitsig F-16, dvs ett sådant plan som Tom Cruises rollfigur med anropsnamnet Maverick flyger i Top Gun (där dock tvåsitsiga varianten) och ett av världens mest använda stridsflygplan. F-16 utgör t ex basen i Norges luftförsvar. Det här exemplaret har fällbara vingar eftersom det är byggt för att    utgå från ett hangarfartyg.
 
6-8. De tre sista bilderna är tagna inne i kommandörsbryggan. I Top Gun dryper befälhavaren av svett, och man förstår varför när man går in i den. Det är trångt, hett och klaustrofobiskt därinne. Trapphuset är hemskt smalt, och hytterna minimala! Under en stressig krissituation (som då fartyget attackerades av två kamikazepiloter under ww2) då det rådde febril verksamhet här måste det ha varit oerhört tålamodskrävande och tufft att vistas härinne!
 
I hangardelen pågår flera intressanta utställningar. Intrepid har tjänstgjort under en mycket spännande (men hemsk) tid i mänskligheten, då den deltagit i två krig och dessutom spelat en viktig roll i den så kallade rymdkapplöpningen då USA och Ryssland tävlade om vem som skulle hinna först till månen. Här finns en av de så kallade kapsyler som använt för austronauterna då de återvänt till jorden utställd. Ytan är rejält bränd efter återinträdet i jordens atmosfär, och det är häftigt att känna på den och veta att den faktiskt har suttit dockad på ISS ute i rymnden! Dessutom finns också en kopia av den kapsyl som Intrepid plockade upp då man undsatte två austronauter inklusive storyn kring detta.
 
 
Den här kapsylen har varit dockad till ISS, och landade framgångsrikt med sin besättning i Kasakstan 2005. Man ser tydligt brännmärkena på utsidan.
 
 
 
R provsitter en kopia av den kapsyl som Intrepid plockade upp ur havet under sin tid i rymdprogrammets tjänst. Inte skulle man vara särskilt stöddig om man satt i en sådan här manick ute i rymden!?
 
Jag skulle kunna hålla på och lägga upp bilder från det här muséet i timmar, för det var oerhört lärorikt och fullt av unika prylar! Jag rekommenderar varmt ett besök här, och då gärna med audioröst eller guidad tur. Jag tjuvlyssnade lite på en guide och han hade mycket att berätta om de olika objekten och var och när de använts, men det var lite för varmt för att orka hänga med på en sådan guidning den här gången. Det brände rejält under fotsulorna om man stod för länge uppe på flightdeck, kan jag säga.
 
Lite kuriosa dock: under sina glansdagar (som ju ändå ligger mer än 40 år tillbaka i tiden) kunde det här fartyget skjuta iväg två flygplan och plocka ned ett på bara 50 sekunder under dagtid. Genom den karaktäristiska katapultfunktionen gick flygplanen från 0-150 på bara 2 sekunder! 
 
 
Förutom ovanstående ståtar också muséet med en Concord, samt en rymdfärja som nyss fraktats hit. Den sistnämnda utställningen öppnar dock inte förrän den 19:e juli, så den får vi titta närmare på nästa gång. Då lär det också bli en guidad tur...
 
Trötta men nöjda vände vi åter mot mitten av Manhattan för en sista måltid på Five guys och ett biografbesök.
 
 
 
 
Det fanns några sorter cola att välja bland: Cherry, Cherry vanilla, Vanilla, Lime och Raspberry
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fredag 29 juni: Packning, promenad i kvarteret och fredagsmys med stort F

Fredagen blev den lugnaste dagen på resan! Vi var alla utpumpade av kombinationen av minst 10.000 steg om dagen i den nästan konstanta 30-gradiga hettan och alla intryck, så vi sov ut ordentligt på morgonen.
 
Vid tre-snåret på natten hade vi alla fyra tvärvaknat av ett gigantiskt, öronbedövande åsknedslag som jag föreställer mig mig kändes som ett mellanting mellan en jordbävning och en bomb. Det blev ytterligare några rejäla smällar, och ett skyfall under småtimmarna. Men när morgonen kom var solen och värmen tillbaka...
 
Vi började sortera alla påsar och gå igenom vad alla räder bland den stundtals galna rean hade resulterat i. Givetvis hade vi klarat av det obligatoriska besöket hos Sephora, och maken och barnen hävdade att jag såg lika nöjd ut som Pluto när Musse har huggit den fina julgranen i Kalle Ankas jul när jag kom ut ur butiken med den karaktäristiska påsen.
 
 
Förutom påfyllning av Bare Mineralsförrådet, och ett kit av fantastiska "First aid beuty"-produkter (som jag upptäckte förra gången - rekommenderas starkt) fyndade jag favoritparfymen Clean. Ett helt set Cleanparfymer (4 st) för $32 (225 kronor) på sommarrea!
 
Efter att ha provpackat (ojojojoj- det var på håret att vi fick ner allt!) tog vi oss samman och gav oss ut på en liten promenad i kvarteret. Det är ett riktigt mysigt område!
 
 
 
J och R utanför vår port. Vi bor på bottenvåningen i ett litet trevåningshus som ligger innanför de höga husen. Det innebär att man måste gå genom ett av husen som vätter mot gatan, och att vi får en egen liten och mycket mysig innergård mellan husen. Det är alltså mycket tryggt, trots att vi bor på botttenvåningen, men här tar man alltid det säkra före det osäkra - därav den brutala gallerdörren. De flesta portar, och även lågt sittande fönster, har liknande lösningar.
 
 
 
 
Ute på gatan
 
 
Tyvärr var det här stället stängt när vi knallade förbi!
 
 
 
Hemma på vår gaaaata, i staaan... ;)
 
 
Tvätta hemma själv? Inte här - här möter man ständigt människor med tvättpåsar på väg till och från det lokala tvätteriet. Jag skulle verkligen behöva anlita ett sånt här ställe när det är dags att packa upp väskorna efter 11 svettiga dagar i ett 30-gradigt New York!
 
Hettan hade inte släppt nämnvärt trots nattens urladdning,  och trots att vi alla var nyduschade blev vi snabbt blöta av svett. Vi bestämde oss därför för att hålla oss i området, och valde därför att inta en sen lunch på den lovande kedjan Dallas BBQ som låg några kvarter söderut.
 
När jag skrev att det är dyrt att äta ute i N Y var jag nog lite orättvis. Det ÄR billigare än hemma, du får en fin stek eller en mastondontportion revben eller hamburgare för strax över hundralappen. Men om man är fyra som äter tar det av reskassan att äta för cirka 500 kronor per mål...
 
Det rådde dock ingen tvekan om att Dallas BBQ var prisvärt. Restaurangen blev snabbt full av lokalbor som firade in helgen med ett rejält mål, och jag förstår varför. Maten var fantastiskt god, och portionerna rejält tilltagna!
 
 
Vi valde den LILLA (lunch) portionen, som kostade $8.99 (63 kronor) + tax och dricks!
 
 
...och, ja, jag blev faktiskt mätt ändå! ;)  
 
(Det där majsbrödet tar livet av mig. mums!)
 
 
Tro det eller ej, vi orkade äta något mer den dagen trots den där lunchen. Lite fredagsmys fick det bli senare på kvällen. 
 
 
De svenska fiskarna från USA är mycket godare än de svenska fiskarna från Sverige kan vi meddela. Grymt beroendeframkallande! Amerikansk lakrits är sällsynt, men de här lakrits-Twizzlarna var ensamma värda resan över Atlanten!  E och jag köpte varsin 10+ cup cake i bageriet tvärs över gatan från vår lägenhet. Mäktig, men så saftig att den smälte i munnen...

RSS 2.0