Lite bilder från grannskapet, Halloween-förberedelserna och en gigantisk cheesecake!

Mycket på gång nu - efter att ha ägnat gårdagen åt seriös shopping blev det lyxrestaurang (nåja, med vår budget i af) på kvällen. Mer information om detta kommer senare, en ny fantastisk dag i det stora äpplet väntar, så ni får hålla tillgodo med lite bilder från grannskapet, halloween-förberedelser och Manhattans största (?) cheesecake!
 
 
 
Lower East Village - Alphabet City, Avenue C; Bilder tagna alldeles utanför vår port!
 
 
 
 
Halloween-förberedelserna är i full gång, nu börjar pumpor, skelett och spöken dyka upp lite överallt! Republics skyltning nere vid Union Square var festlig, visst blir man sugen på att gå in, göra sällskap och äta "whatever that guy´s having!"?
 
 
 
 
 
Kan det vara Manhattans största cheeesecake? Åtminstone en av de större, för vi var sex sugna svenskar som inte lyckades få i oss den!
 
 
1 kg cream cheese per portion? Nja, de hade inte snålat på osten heller, den var en av de mäktigaste kakor jag ätit i hela mitt liv. Men gott var det! $10 (70 kronor) kostade den.
 
 
Tiggare och uteliggare finns det gott om, och det skär i hjärtat att se trasiga, nedbrutna människor med tomma ögon bedjande sträcka fram handen när man går förbi.  Men den här killen, förevigad vid Times Square, har en annorlunda approach!
 
 
Av folket som kom fram, och hans cup, att döma, var strategin ganska framgångsrik. Och han var faktiskt inte den enda som öppet bad om pengar till droger.
 
Mer info om morgondagens äventyr kommer så fort jag hinner... Klockan är strax efter 8.00 lokal tid på onsdagsmorgonen och det är hög tid att ge oss ut för att göra Chinatown, Little Italy och Brooklyn Bridge! Ses strax, på en NY-blogg nära dig!

20 oktober 2013: Tillbaka i staden som aldrig sover!

Det var lite nervöst innan avfärd - resan var bokad med Norweigan och deras omvittnat struliga flaggskepp, Boeings 787, a k a "Dreamlinern". Boeings nya plan är superläckert invändigt, miljövänligt (nåja) och har en bra komfort, men det har varit problem att få upp dem i luften då det nästan gått troll i alla små lampor och annat smått och gott som krånglat. 
 
Direkt när vi kom till flygplatsen fick vi beskedet att avgången var försenad 20 minuter, och eftersom jag haft med SAS att göra, vet jag att ett sådant besked redan tidigt kan innebära timmar av ändlös väntan och sedan ett inställt plan i slutändan... Men så, mirakulöst, ändrades plötsligt tiden tillbaka till ursprungsavgången 18.00, och vi kom iväg utan problem. 
 
Hur häftig är då "the dreamliner experience"? Tja, ett plan är ett plan och för en vanlig dödlig i ekonomiklass märks kanske inte så stor skillnad vad gäller utrymme och komfort. Men det var intressant att man beställde och betalade (via kort) via en egen terminal på varje plats, Filmutbudet var väl inte i toppklass, men jag hade ganska roligt åt "Lillyhammer" som jag inte hunnit med att se förut. Maten var inte någon höjdare, standard skulle jag säga.
 
Två saker är dock speciella med planet: dels är det lite högre i tak vilket gör att man känner sig mindre instängd, och man använder också belysningen på ett intressant sätt som påstås minska jetlaggen. Dessutom gör den över med 30 % mindre bränsle, vilket pressar priserna för både Norweigan och oss passagerare och är bra för miljön. Den lägre bensinförbrukningen är ett resultat av att planet är lättare då det är gjort av kompositmaterial.
 
East Village tidig måndagsmorgon. Har haft värre måndagsmornar... ;)
 
Men nog om flygresan. Vi har valt att prova ett nytt omräde den här gången - Alphabet City nere i East village. Tanken var att få bo mer som New York-borna, och det gör vi verkligen. Mer genuint, inte lika vräkigt som uppåt i staden, och mycket laundromater, gym och små barer där lokalborna kopplar av efter en lång dag på jobbet. En fet råtta skuttade över trottoaren alldeles framför mina fötter när vi kom fram till lägenheten som vi hyrt, men det får man räkna med här. Lägenheten är ovanligt fräsch och stor (med N Y-mått) och jag kommer att lägga ut bilder på den så småningom. 

 
Enda nackdelen: vi är lite remote area, som transportföretag brukar kalla det. Trots vår lokalisering downtown Manhattan hamnar vi lite långt från tunnelbanan och taxichaufförerna får ta till gps:en för att hitta hit! Men det är i-landsproblem med tanke på att Manhattan är ytterst promenadvänligt och lätt att hitta på. (Det är bara efter en seriös shoppingdag, men nyutvecklad klumpfot och femtiosex kassar i näven som det blir lite... motigare)

 
Vi har med oss fyra förstagångsbesökare i gänget, och uppdraget är således att visa dem "the essential NY". Frukost på diner är förstås en del av detta, så vi startade med en sådan!
 
 Mums! Jag är helt galen i den där färskpressade citronlemonaden! Men fruktsalladen går inte heller av för hackor!
 
 
American Wrap: Sallad, rostbiff, rödlök, ett tunt lager lättmajonäs och så smält cheddar. En smått religiös start på dagen!
 
 
Därefter begav vi oss till Empire state building. Ska man bara göra EN enda turist-pryl under ett besök här så är det att åka upp och se staden ovanifrån. Det finns flera skyskrapor som funkar bra, Rockefeller Center är nästa ställe som vi tänker prova, men ESB är så klassiskt från alla filmer att den är ett måste!

 
Klart väder är en självklarhet, och se för guds skull till att vara där tidigt (stället öppnar 8.00) om du inte vill förgås i någon av köerna. Det är också lättare att få bra bilder om du slipper trängas med halva Europa uppe på 86:e våningen! Det är bra att åka upp tidigt under vistelsen eftersom den ger dig bra överblick över staden och vart de olika attraktionerna finns! Det är lätt att hitta på Manhattan, tack vare det lättöverskådliga nätet av vägar!
 
 
Manhattans sydligaste del sedd från ESB. Högsta byggnaden (mitten av bilden) är en av byggnaderna som byggts upp där WTC stod förut. Den är nu Manhattans största byggnad. Alldeles intill den ligger Century 21:s största butik på Manhattan.
 

Shopping är annars ett viktigt tema på den här resan, och efter att ha begett oss söderut och kollat till frihetsgudinnan och Battery park (till större delen stängt för renovering) kollade vi in utbudet hos Century 21. Det finns ingen skandinavisk koloni på Manhattan (annars är ju kvarteren ganska strikt indelade efter nationaliteter som t ex little Italy och Chinatown osv) men Century 21 är på god väg att bli en skandinavisk sådan! Skämt åsido, det pratades norska och svenska lite överallt när shoppingsugna skandinaver gjort sin hemläxa och inventerar utbudet hos USA:s motsvarighet till Ullared.
 
 
Även om jämförelsen haltar betänkligt - Century 21 har märkesprodukter som aldrig skulle hamna hos Ola-.Conny & co, och dessutom till lägre priser än saker du köper hos ICA därhemma - är stressen, hysterin och det ständiga flödet av produkter densamma. Här är det ingen avspänd "finshopping", här är det vassa armbågar, målinriktad shopping och hög fyndfaktor som gäller. I love it!
 
 
Jag köpte till exempel två par Levisjeans till min fjortonårige son för under 20 dollar styck (dvs 140 kronor styck om vi gör det enkelt för oss och räknar att dollarkursen är x 7). Märkesglasögon, parfymer och olika skönhetsprodukter, väskor/plånböcker av kända amerikanska märken samt träningskläder är några av de varor jag brukar handla här. De ljuvliga små märkeskläderna för bäbisar är inte aktuella för mig, men är ett måste för dig som har småbarn i närheten! Mer rapportering om Century 21 får du senare under veckan.
 
 
Dagens lunch intogs på TGI Friday. Inte helt okänt för oss svenskar, men restaurangkedjan är väl värd ett besök även i NY. Här får påfyllningen av dricka oändlig, utbudet av maträtter och efterrätter större även om priserna i det stora hela blir som hemma med dricksen.
 
Mm... Läskande alkoholfri fördrink med körsbär och ett halvt ton krossad is. Som alltid i USA - the bigger the better!
 
 Maken var ytterst nöjd med sin Jack Daniels-hamburgare på TGIF.
 
Ytterligare ett mål för dagen var att kolla in utbudet på Macys. Om Century 21 är Ullared är Macys NK, om ni förstår vad jag menar. Vi började med en obligatorisk fika på fjärde våningen, där Ben&Jerry har en liten glassbar.
 
 
Ben&Jerry på fjärde våningen på Macys är ett måste!
 
Sedan var tanken att jag INTE skulle shoppa något än, utan bara observera och notera, men det gick inte att stå emot! En läcker skinnjacka och tre blusar blev det - och tack vare rea och Macys rabatt för oss med utländskt pass gick det inte på mer än strax över tusenlappen! 
10 % avdrag får man alltså på priset (oavsett om det är rea eller inte på produkten) om man visar sitt pass för kassörskan, så glöm inte det när du shoppar här!
 
Jodå, det var ganska givet att jag inte skulle kunna stå emot - trots att måndagens tur bara skulle vara en scoutingtrip bland affärerna!
 
 Macys
 
Det var lite slitet efter den långa resan, och jetlaggade till tänderna somnade vi alla när vi egentligen bara skulle ha tagit en liten powernap inför utgång och bio på kvällen. Nåväl, i skrivande stund är klockan strax fem på morgonen lokal tid och jag är klarvaken och redo för tisdagens äventyr!
 
Dagens fynd? Dött lopp mellan Levisjeans för $20 (140 kronor) på Century 21 och en äkta skinnjacka för $80 (560 kronor) på Macys!
 
 
 
 

RSS 2.0