Dag 2: Shopping!!!!

Morgonen gryr utanför mitt fönster. Den blå himlen är ersatt av dis och regntunga skyar, vilket bäddar för en dag med shopping...


Utbudet är noga scoutat och önskelistor från både mig och närstående finns i handväskan. Ett par Converse står högt på min lista - de vi hittills sett kostar mellan 20-40 dollar!

Dag 1 i det stora äpplet - klarblå himmel, ofantliga mängder mat och en religiös upplevelse!

Klockan är strax efter halv sex på morgonen lokal tid (11.35 svensk tid) och jag sitter här ensam i mörkret efter att ha gett upp försöken att somna om. Utanför fönstret brusar bilarna förbi i en aldrig sinande ström, och människor hukar under sina paraplyer på väg till arbetet.

Seg och mörbultad är jag av tidsomställningen och sömnbrist, men samtidigt så euforisk och uppslukad av upplevelserna som avlöser varandra att jag bara inte kan sova. Därför tänkte jag ta tillfället i akt att berätta om vår första dag i N Y. Jag har massor av bilder, men kan bara lägga in ett par nu eftersom det är otroligt segt att ladda upp dem! Jag lägger in fler bilder senare!

När vi vaknade upp igår, söndagen den 27:e februari 2011, hade vi inte gjort upp några egentliga planer. Det mesta som vi tänkt blev ju på något sätt omkullkastat när det där förbaskade noshjulet sade upp sig på Arlanda, och med tanke på prognosen vi fick för att komma iväg då så är man fortfarande lite chockad över att vi faktiskt går här på N Y:s gator.

En titt ut genom fönstret avslöjade en fantastisk, närmast klarblå himmel och vi gav oss omedelbart ut i morgonsolen och satte kurs mot Empire State Building. Eftersom vi hört om köerna som kan uppstå där ville vi vara där så tidigt som möjligt, och vi förstod att det skulle vara populärt på grund av det klara vädret. I övrigt hade vi bestämt oss för en orienteringspromenad, besök på den omtalade Flea Market samt en promenad förbi  St James Theatre för att lokalisera kvällens begivenhet (American Idiot). F och B, som inte hade köpt några biljetter till någon show ännu, ville gå till TKTS vid Time Square för att se om det fanns möjligheter att fynda biljetter till någon kvällsföreställning.

Vi började dagen med en stadig frukost på ett ganska typiskt N Y-fik. Det var fascinerande att sitta där och se N Y-borna komma in och köpa med sig sin frukostbagel, sina kanelpannkakor och den ena efter den andra mer eller mindre fantasifulla brunchskapelsen efter den andra.  Två NYPD-poliser kompletterade känslan av att vara med i en film, där den ena (lång och typisk amerikansk) ironiskt nog hete Petite i efternamn, och den andra (med ett BMI som fick mig att uppfattas som nästintill smärt) stod där bredbent med handen på sitt tjänstevapen medan han övervakade hur personalen fyllde hans bagel med en prydligt hopviken omelett!

Själv hade jag, efter att nästan ha dött av portionen jag serverats på TGIF kvällen innan, lovat mig själv att aldrig någonsin bli så där mätt igen så jag valde ut en toast BBQ Chicken bland allt fantastiskt som fanns att köpa. Den där föresatsen att inte bli så där mätt igen kom förstås på skam! Det är helt omöjligt att få till en vettig portion här. Till och med småportionerna ter sig stora som berg, och jag har för första gången i mitt liv tvingats lämna cola kvar i de enorma glasen (som de dessutom gärna kostnadsfritt och helt på eget initiativ kommer och fyller på om de inte är fulla). Nåja, mer om det senare. Kycklinghistorien serverades med Chips och en himmelsk hemgjord saltgurka, och jag kämpade som en besatt för att få i mig allt innan jag tvingades ge upp och överlämna en del till J. Vis av erfarenheterna såg vi till att dela den klassiska ”Black and white-kakan” som vi passade på att prova. Man orkar helt enkelt inte äta något av alla dessa bakverk själv, om inte magen är väldigt tom…

 

F *gillar*

Efter frukosten (och jag åter påminde mig själv om att jag inte skulle äta mig lika mätt nästa gång) vek vi av från vår östliga rutt och fortsatte nedför sjunde avenyn på vår väg ned mot Empire S B. Vi vandrade förbi NHL-shopen, Macys enorma N Y-komplex och lite andra spännande affärer som dock ännu inte öppnat på vår väg och upplevelsen var fantastisk i det underbara vårvädret.

Vi ångrade nästan vårt val av vinterkappor, men det skulle visa sig att det varit ett klokt val! Också vår tanke att vara på plats på E S B tidigt visade sig vara ett genidrag!  Det var bara att gå rakt igenom och åka upp i de båda hissarna (som har en hastighet av drygt 360 km i timmen) som tog oss upp till den 86:e våningen och en hisnande, fantastisk utsikt över hela  N Y. Men det blåser uppenbarligen på toppen, så det  kändes skönt med kappa, halsduk och vantar där uppe.  Till och med jag, som är så höjdrädd att jag inledningsvis nästan kröp efter innerväggen kapitulerade till slut inför den obeskrivliga utsikten. Det må vara en klyscha, men ett besök här är verkligen ett måste på N Y-besöket!

 

 

Efter att ha förevigat besöket på byggnaden som fram till 1972 varit världens högsta, handlat diverse mer eller mindre nödvändigt (men oemotståndligt) i souvenirshopen använde vi orienteringen som ”rymdresan” gett oss och satte kurs mot det klassiska Flatironhuset (tårtbiten ni vet).

 

Därefter vände vi tillbaka upp längs Broadway och satte sikte på den högt rekommenderade Hells Kitchens Flea Market som dock visade sig vara betydligt mer blygsam än National Geografics omdöme fått den att låta. Jag köpte i alla fall två läckra nummerplåtar som kommer att passa in snyggt i inredningsplanerna. Jag och F fyndade också några riktigt fina (om än kanske inte helt äkta) sjalar i vårens färger för 4 dollar styck!

St James Theatre var nästa mål, och där var det ett himla liv när vi gick förbi. Man lottade ut biljetter till kvällens unika föreställning och människor var som galna och skrek av lycka när de vann en av de hett eftertraktade biljetterna till den utsålda föreställningen. Eftersom det inte bara var BJ:s sista kväll med gänget för den här gången, utan också sista föreställningen för två av huvudrollsinnehavarna, var vår tajming fantastisk (för en gångs skull) när vi lyckats få biljetter till just den här föreställningen.

Vi gick vidare upp till Time Square på gatan intill eftersom F och B bestämt att de ville försöka få biljetter till den kritikerrosade och populära Lejonkungen som också den gick i kvarteret intill. Det visade sig vara svårare sagt än gjort då det inte fanns några lediga biljetter till den musikalen förrän flera kvällar senare, och ett besök på TKTS gav inte heller något napp. På söndagar har man nämligen en matinéföreställning på eftermiddagen, och fyndbiljetterna till kvällsföreställningarna släpps inte förrän klockan 3 då eftermiddagsföreställningarna startar.

Medan vi väntade på att klockan skulle bli 3 bestämde vi oss för att få i oss lite mat. Efter en oförglömlig Strawberry Cheesecake till  mellanmål var vi nu sugna på lite revben, och vi klev in på ett otroligt hak som visade sig ha varit Albert Einsteins personliga favorit någon gång i början av atomåldern. Vis av tidigare erfarenheter beställde jag (och de andra) in ställets minsta kambensmeny, och den innehöll inte bara de godast hemlagade pommes frites som jag ätit… En majsmuffins som smälte i munnen, otroliga kamben med minimalt med ben och som bara föll isär i munnen satte måltiden på min egen världsarvslista. Problemet var bara att jag under inga omständigheter kunde få i mig mer än hälften! Till och med J tvingades ge upp och servitrisen skrattade åt oss när vi genomsvettiga och generade bad om ursäkt för att vi lämnade kvar den här fantastiska maten på tallrikarna. Jag kommer antagligen att drömma mardrömmar om de där saftiga revbenen som jag skickade ut när jag väl kommer hem… Servitrisen konstaterade dock leende att hon själv aldrig orkat äta upp den portionen, och tröstade oss med att säga att vi knappast ville veta hur mycket den stora portionen innehöll…

Vi såg andra kunder få med sig sin mat och dryck i s k doggybags, men det var faktiskt aldrig något alternativ för oss den här eftermiddagen. När jag mödosamt tog mig ut ur det där båset var jag helt säker på att jag aldrig någonsin skulle bli hungrig igen!

Tyvärr visade det sig inte finnas alls mycket biljetter till kvällens föreställningar, och det är (enligt personalen) tydligen ofta så just på söndags- och måndagskvällarna då många lokalbor väljer att gå på teater.  Våra vänner bestämde sig för att gå på bio istället (det ligger en 1200-platsers biograf inte långt ifrån där vi bor) och jag och J gick hem till lägenheten för att göra oss i ordning för kvällens teaterföreställning.

Mer om American Idiot kommer dock i ett senare, separat inlägg. Jag kan i alla fall säga att den infriade alla mina förväntningar och mer, och att den för alltid kommer att ligga på min topplista över mitt livs bästa upplevelser!


SAS presenterar stolt: Helvetesresan - eller hur man klarar av fyra länder på ett dygn!

Okej. Jag misstänker att några av er undrade hur vi kunde hamna i Warszawa när vi egentligen skulle till NY. Så här gick det till...

Fredag morgon: Förväntansfulla intar vårt sällskap, i likhry med bland annat ett gäng hockeyfolk med Calle Johansson i spetsen, gate 58 på Arlanda. Avgången är ganska tidigt lite försenad, men inget tyder på några större problem. Men så flyttas flighten fram en timme medan flygplatspersonalen förklarar att man måste ta in flyget in till hangaren för att åtgärda ett problem med noshjulet. Vi irriterar oss väl fortfarande främst över förseningen, men vi  tror att det snart ska vara åtgärdat eftersom vi kan se hur man börjar köra fram väskorna. Men så kommer plötsligt beskedet som får hela vänthallen att, likt en elefanthjord börja rusa: flighten är inställd och man har inga mer besked än att vi får ställa oss i kö och avvakta enskilda lösningar. Mer än så vet man inte, och så går bara personalen därifrån.

Vi hade fått veta att vi först skulle hämta vårt bagage och sedan gå till infodisken, men F och jag bestämde oss instinktivt för att springa före till infodisken eftersom vi förstod att det skulle bli svårt att ordna nya platser med så kort varsel under sportlovshetsen.  Medan J och B väntade på väskorna sprang vi genom Arlanda och hamnade i det första ledet i kön till disken.

I den disken stod vi i F Y R A timmar, trots att vi tack vare vårt snabba beslut bara hade drygt 12 sällskap framför oss.  Men eftersom business-folket hade egen kö fick de hjälp före oss, vilket snart gjorde att biljetterna som fanns sinade. Vi försökte hitta egna genom att J gick runt hos övriga bolag och frågade, men det var bara de extremdyra platserna kvar och de betalde inte SAS.

Så det blev till att vackert stå där och vänta medan mitt låga blodtryck sjönk till någonstans nedanför knäna. Det var en speciell upplevelse, för samtidigt som det stundtals blev hätskt då folk försökte tränga sig fram så gjorde tiden att vi började prata med resenärer runtomkring som delade vårt öde. Många, som skulle till NY bara över en långhelg, började inse att det kanske inte skulle bli någon resa eftersom man bara skulle få vända tillbaka. SAS gav ingen information, och ryktena sade att en del skulle få vänta till måndag eller tisdag. Samtidigt var ombokningarna fruktansvärt omständliga, de uppskattningsvis  12 sällskap som var före oss tog nästan 3 timmar för personalen att boka om. Mitt i allt stängde man då och då, och utan någon information, en eller flera luckor så att vi snällt fick sitta där och vänta medan vi såg flight efter flight/ utväg efter utväg stängas på tavlan ovanför våra huvuden. Till slut skickade de ut folk att placera ut stolar så att inte folk skulle svimma i sin väntan, måltidskuponger delades ut och en erfaren kvinna gick runt och berättade för oss om att de ordnade hotellrum osv eftersom det fanns en risk (nähä?) att vi inte skulle komma iväg på fredagen.

När det äntligen blev vår tur, och jag bryskt tacklat bort en tysk familj som försökt tränga sig, var det avlösning i vår lucka då man fått in ny personal att avlösa den utmattade ordinarie personalen.  Vi hade hört flera få ombokningar via Oslo/London, Köpenhamn/London samt Frankfurt med avresa mot NY senare på kvällen eller nästa förmiddag, men kvinnan i desken sade att det inte fanns några sådana kvar.  Det enda hon kunde se var en flight via Köpenhamn till Warszawa för vidarebefodring till NY 12.55 lördag. F frågade om det inte fanns någon bättre lösning, men kvinnan konstaterade bara att den också snart var slut och vi hade inget val. Det är klart att det sved när jag insåg att jag skulle missa den i mina ögon mest spännande hockeymatchen (Islanders vs Caps) men om allt gick vägen skulle jag i alla fall nå fram till teatern på söndag kväll, och den är en once-in-a-life time-grej (som jag kommer återkomma till senare). Sett tillbakgrunden att vi stått i kön i flera timmar och insett att vi kanske måste åka hem till Värmland igen och förlora allt så fick man acceptera att det skulle bli så här. När jag stod där och slets mellan hopp och förvivlan kändes det exakt som det brukat göra i den där mardrömmen. En ohygglig deja vú-känsla helt enkelt.

Nåväl, kvinnan förklarade att hon skrivit in till LOT ( den polska samarbetspartnern) att vi skulle ha hotellrum bokat och att de på SAS bekostnad också skulle ordna lite mat eftersom vi kom fram så sent att vi inte hunnit äta något. Allt vi behövde göra var att gå till LOT:s infodisk när vi landat, så skulle allt inklusive ev transfer var ordnat.

När vi, efter en dryg timme i luckan, lämnade SAS infodisk var drygt hälften av passagerarna kvar i kön. Då hade det gått fyra timmar sedan flyget ställts in, och vi hade alla stått i kö hela tiden.

Vi tog oss, ganska vingklippta  om ni ursäktar vitsen, an utmaningen fyra länder på ett dygn och stämningen var väl inte riktigt så där på topp. Vi hann trycka i oss en Fläskfilé Oscar som definitivt inte hade något som ens påminde om Fläskfilé som huvudattraktion och dessutom dela på den torraste och mest smaklösa muffins jag någonsin ätit. Medan jag satt där och försökte bli kvitt den där dammande känslan i käften försökte vi desperat få tag i vår hyresvärd, för att inte förlora lägenheten. Efter diverse dyra samtal, god hjälp från äldste sonen som under eget teaterbesök via sin Iphone styrde upp kontakten via mail med hyresvärdens kontor eftersom det inte fanns tillgång till fritt internet på flygplatsen, fick vi i mellanlandningen i Köpenhamn besked om att hyresvärden fått beskedet och att allt var grönt.

På resan till Köpenhamn talade vi med några grabbar som var på väg till NY på ett hockeypaket och därmed skulle se matchen ovan samt Rangers vs Tampa där en av deras vänner spelar. De hade bjudits på resan, och resebolaget hade sett till att boka om så att de skulle hinna.  De skulle direkt till London för att komma med ett anslutande flyg på fredagsmorgonen, och de tyckte så synd om oss som skulle missa matchen. Jobbigt förstås att veta att det fanns platser, men att vi inte hunnit få dem trots att vi varit bland de allra första på plats. Men så är det ju tyvärr, och vi kan inte göra mycket åt det nu… NHL pågår ju trots allt hela tiden, och det var faktiskt värre för en familj med flera barn som hade köpt biljetter till en Jon Bon Jovi-konsert på fredagskvällen och som var huvudnumret för deras resa.

Vi blev ganska förvånade när vi insåg att vi var dom enda utav hela flighten som bokats via Warszawa. (Eller, sett till mina personliga erfarenheter så blev jag kanske egentligen inte det) Hur som helst var det den sämsta lösningen som jag hörde talas om, och de som stått allra först i kön och fått ett bryt när de fått veta att de skulle tvingas åka via Oslo och London skulle nog ha mått betydligt bättre om de fått vetskap om vår rutt. Hur det gick för övriga som stod kvar när vi gått vågar jag inte ens tänka på. Eller hade vi bara otur att få en ny, oinvigd ombokare som inte kände till bättre rutter? Detta är frågor som sysselsatt min hjärna under det senaste dygnet, och som jag nu måste släppa för att inte älta sönder det faktum att jag äntligen är på plats i N Y,

Jag måste erkänna att vi var lite fördomsfulla när vi fick veta att vi skulle åka med det polska flygbolaget, men resan till Warszawa efter stoppet i Köpenhamn gick i ett flygplan som kändes nästan helt nytt och vi fick bra service. Värre var det när vi, försenade,  vid 22.45 landat på Fredric Chopin-flygplatsen och lyckats leta oss fram till LOT:s disk där allt skulle vara ordnat. En sur kvinna förklarade för oss att det inte var deras jobb att ordna, det fick vi ta med SAS och hon kunde inte ens hjälpa oss att få kontakt med dem. De officiella numren som vi själva försökte ringa var stängda men vi var välkomna att återkomma nästa dag, upplyste man där om samtidigt som taxan tickadepå våra svenska mobiler. Vi fick tag på ett journummer, och där svarade syster Ratched att SAS inte gjorde sådana reservationer utan att det var upp till oss att sköta det och sedan i efterhand debitera SAS för boende, transfer och mat. När jag förklarade för henne att alla vi som blivit ombokade fått hotell bokat av personalen i luckorna och att detta måste vara känt så konstaterade hon bara att det ringt fler och påstått samma som jag och att hon sagt samma till alla: det var inte SAS business att vi satt på Warszawas flygplats mitt i natten utan någonstans att gå. Allt vi ätit sedan frukost var en sen lunch på flygplatsen, och så en torr muffins… När jag förklarade för henne att vi aldrig varit i Polen och inte visste var vi skulle gå i beckmörkret och undrade hur de bara kunde strunta i att hjälpa oss så rabblade hon bara upp en ramsa om att kunderna är viktiga för SAS och att det faktum att man ställt in flyget pga de tekniska problemen var ett bevis för hur viktig säkerheten och därmed också kundernas säkerhet var för dem. Hon tyckte att det skulle göra mig tacksam.  Någonstans där brann det till i min överhettade hjärna, och jag avslutade samtalet med att konstatera att jag hellre flugit utan noshjul än suttit i mörkret mitt i natten i Warszawa utan någonstans att ta vägen. Det enda positiva med den upplevelsen var nog att mitt blodtryck måste ha höjts till mer hälsosamma nivåer då jag riktigt kunde känna ådrorna bulta i pannan. Under det gångna dygnet har jag knaprat mer huvudvärkstabletter än jag normalt brukar göra under ett halvår!

 

Vi hade nu inte mycket annat att välja på än att gå ut i natten och se oss omkring. Flygplatsen var öde och allt stängt, förutom en infodisk där den unga tjejen bara skakade på huvudet och visade oss utgången. Vi vågade inte ge oss iväg från flygplatsområdet så där mitt i natten och jag hade fått syn på en skylt på ett hotell som låg på andra sidan ett minst sagt otäckt parkeringshus som vi galopperade igenom med vår packning. Ett tips till den äventyrlige: Känslan att stå alldeles ensam i ett mörkt parkeringsgarange mitt i natten i en okänd stad ger lite extra krydda till reseupplevelsen

!

Hotellet, som givetvis ingick i den världsomspännande och relativt exklusiva Mariott-kedjan, bemannades lyckligtvis av en serviceminded, inkännande man vid namn Tomasz och när han fått klart för sig att vi var strandsatta ordnade han ett varsitt dubbelrum för 85 euro styck. Det var nog ett riktigt bra pris, för det var ett av de finare hotell jag bott på. Någon middag eller frukost ingick dock inte – då hade priset stuckit iväg rejält – så jag och J köpte en varsin chipspåse och dricka eftersom vi var så fruktansvärt hungriga. Tomasz skrattade åt oss när vi konstaterade att vi gick på en ”swedish diet”.

Vi försökte förgäves nå SAS även på lördagsförmiddagen, men det enda numret som fungerade var det lång kö på och efter att ha ringt upp en ny förmögenhet fick jag ge upp och skicka ett mail istället. Någon som sätter emot när jag satsar 100 spänn på att det aldrig kommer att bli besvarat? Jag har åkt med SAS två gånger nu: Första gången var förra gången jag var i USA för en herrans massa år sedan, och då körde de inte bara över väskan på Arlanda; de slängde upp den trasiga väskan på bandet så att allt föll ur och blev förstört och hade sedan mage att fråga mig om jag verkligen var säker på att jag inte åkt med den så från USA. Och så den här upplevelsen ovanpå detta, när vi inte bara förlorar mer än ett dygn och dyra hockeybiljetter, utan också tvingas till stora utlägg och lämnas vind för våg av bolaget som skickat oss runt halva Europa. Pinsamma SAS är ju inte ens billigast!

När det blev dags att checka in i LOT:s disk på lördagförmiddagen var jag ett nervknippe. Vad var det som sade att det skulle fungera den här gången efter allt strul? F och B, som är vana reguljärflygresenärer, hade aldrig någonsin råkat ut för detta och kände inte heller någon annan som råkat ut för att man ställt in ett flyg på detta sätt. Så oerhört ovanligt är det förstås, men eftersom hela resan börjat kännas som ytterligare en av mina berömda mardrömmar kunde jag inte slappna av förrän planet till slut äntligen var i luften…

Resan, som påbörjades 26 timmar efter att vi egentligen skulle ha lyft tog dessutom 10 timmar istället för 8, men den gick fint fram till dess att vi skulle landa på flygplanet var millimeter från att kantra då piloten måste ha kommit in snett. Några skrek till innan det blev knäpptyst under den hundradels sekunden när alla kände hur planet liksom krängde till innan piloten återfick balansen. Jag har aldrig varit med om att folk applåderar vid reguljärflyg, men det gjorde de faktiskt då!

Bredvid oss låg en ung kvinna dubbelvikt över sitt säte, och bredvid sig hade hon ett enormt hjärta av kramdjurstyp och en urdrucken vodkaflaska. Vi skyndade oss ur planet (fortfarande bar jag på en hopplös men ändå desperat dröm om att hinna ut till Long Island för att åtminstone få se slutet på matchen) och när tryckt oss ut från planet låg kvinnan fortfarande kvar och sov på sin plats. I rulltrappan upp till ankomsthallen där den där omtalade visitationen äger rum föll en kvinna handlöst baklänges i rulltrappan och vi fick trycka på nödstopp för att hon inte skulle slå ihjäl sig. Det var riktigt otäckt, och vi var rätt skärrade när vi till slut kom upp till ankomsthallen. Där konstaterade vi i alla fall lättat att vi haft tur eftersom vi hunnit fram före de flesta andra från vårt plan samt ytterligare ett plan som just landat. Min hockeydröm levde ett bra tag där i kön, trots att man fick tillkalla tolkhjälp för dem som hade problem att förstå de frågor som vi såg att tulltjänstemännen skulle ställa. Vi anvisades till en kö av en bister tulltjänsteman, och vi stod där länge och väl till de plötsligt beklagade och sade att just de luckorna skulle stängas. Istället fick vi ställa oss sist i de andra köerna, vilket till slut ironiskt nog innebar att vi var bland de sista av alla resenärerna att få lämna ankomsthallen. Extra festligt i sammanhanget var utan tvekan att den redlösa kvinnan (som sovit när vi lämnade planet) med en kvarts lång utläggning som inbegrep allt från hennes livs historia till den sentimentala fyllefrasen uppehöll tjänstemannen i vår kö så att vi till sist tvingades byta kö igen.  Till och med hon kom alltså in i USA före oss!

Själva proceduren hos tjänstemannen, och som man hört så mycket om, var dock kort och smärtfri. Fingeravtryck, fotografering, en fråga om att returresa finns och när den går av stapeln var allts om krävdes samtidigt som vi fick lämna in den blå försäkran som delas ut på flygplatsen. Personalen i tullen var artig och önskade oss bara en trevlig vistelse, och så, medan skymningen föll över New Jersey, klev vi så äntligen ut på amerikansk mark.

En kort överläggning senare bestämde vi oss för att chansa på flygbussen istället för att tvingas till en del byten med det snabbare tåget, och det visade sig nog att det var ett korrekt beslut. Köerna var inte särskilt stora (trots att de kan vara det på en lördagseftermiddag) och vi kom in till Manhattan via Lincoln tunneln. Det var en oerhört mäktig upplevelse att köra mot alla de upplysta skyskraporna, och inga foton i världen kan göra dem rättvisa!

Avstånden visade sig vara oväntat hanterbara, och vi gick utan större problem de drygt tio kvarteren norrut från busstationen. Väl på plats hade hyresvärden påpassligt tagit reda på flygtiderna och satt och väntade på oss. Bilder på lägenheten kommer senare (om jag lyckas få datorn att ladda) och jag och J har rummet mot gatan. Det innebär att jag knappt sovit en blund i natt, då man satt in en AC med endast en pappskiva och silvertejp som avskiljare mot gatans ljud. Högljudda gräl, fyllevrål och allsång har med jämna mellanrum väckt mig och bekräftat det alla säger om att detta är staden som aldrig sover…

Vi gick en tur och såg oss omkring igår kväll, och idag blir det förstås mer av den varan innan det är dags för mig och J att bege oss till St James theatre för att se  American Idiot!

 


27 timmar försenade är vi nu på plats i det stora äpplet

När jag skriver detta är klockan strax efter 23.00 lokal tid (strax efter 5 på morgonen därhemma)
och vi har precis kommit tillbaka till lägenheten efter att ha gått en kort promenad i området (Time Square tar verkligen andan ur en) och ätit en välbehövlig brakmiddag på TGI Friday!

Herregud, vilken resa vi har haft! Jag får återkomma till den närmare imorgon -just nu är jag helt slut och tänker göra som övriga i sällskapet redan gjort, dvs krypa till kojs - men jag kan i alla fall avslöja att vi tack vare ett trasigt noshjul turnerat runt i Europa (fyra länder på drygt ett dygn), blivit strandsatta i Polen mitt i natten och missat den viktigaste NHL-matchen (Islanders-Caps där jag just kollade resultaten och såg att Mackan haft ett assist).

Nåväl, med tanke på hur det såg ut för ett dygn sedan får man vara glad över att bara ha missat ett av våra evenemang, även om det sved när jag såg hur tiden rann iväg då kvällens match startade i samma ögonblick som vi klev av transferbussen tio kvarter från lägenheten. Men nu är vi i alla fall äntligen här, och vi får helt enkelt jobba på för att ta ikapp den missade dagen...




God morning Warszawa!

Ni kommer inte att tro oss, men just nu sitter jag har vid hotellets lanedator och ser morgonen gry i Warszawa, Polen! Min mardrom visade sig vara en sanndrom, och det onda trollet i sagan visade sig vara SAS...

Mer om dramat nar (om) jag landar i N Y senare ikvall...


Morgonen gryr...

Eller nja, kanske inte. Klockan är nästan tjugo i sex och det är becksvart runtomkring mig när jag skriver det här inlägget. Jag, som brukar vara som en zombie hämtad ur en John Ajvide Lindkvist roman före halv åtta på mornarna, och som är sällskapets sjusovare sett till ordinär väckningstid på vardagarna, sitter nu här här alldeles ensam och ser ut som en pärluggla i sängen.

Om tio minuter kommer det dock att vara desto större aktivitet här i vårt lilla kollektiv (vi har hyrt ett familjerum för natten så det känns lite som på kollo, fast utan Cornelis) men ännu så länge snusas det fridfullt omkring mig.

Jag har en skum förmåga att alltid vakna tio minuter innan väckarklockan när jag är iväg på olika saker och där jag har en viktig tid att passa. Jag misstänker därmed starkt att anledningen till att just jag är först på plan idag är att mitt lilla "spindelsinne" är aktiverat.

Detta får bli mitt sista inlägg på svensk mark. Om internetguden är med oss kommer nästa inlägg att komma från NY.

Ha det så bra
//Marie


På plats på flygplatshotellet

Så har det nu äntligen blivit dags! När min sista lektion slutade klockan fyra i eftermiddags satt resten av resesällskapet utanför och väntade... Bara att packa ihop och kliva rakt ut i äventyret.

Nu sitter vi på flygplatshotellet där vi bokat rum och myser. (Extra mysfaktor är förstås FBK:s 2-0-ledning mot AIK några mil söderut från vår position) Resan hit gick smidigt och inbegrep fyra goda små rätter, depåstopp för godisinköp på OKQ8 och en viss dramatik kring en kamera.



På plats på Park Inn, Arlanda med min kära lilla mini-pc. Hotellet är kanske inget inredningsarkitektoriskt mästerverk, men sängen känns lovande och mycket lockande...

Jag har hunnit med skype-samtal med barnen - gulp! saknar dem redan - och vi håller för närvarande på att planera inför morgondagens begivenheter.

I morgon blir det väckning vid sex-snåret (och viss kamp för att få i sig frukost "mitt i natten") innan vi vid åtta skjutsas in till terminalen och flight SAS SK903.  Klockan 10.40 ska flyget lyfta, och det beräknas landa 13.35 lokal tid på Newark-flygplatsen.

God natt!


Dagen före dagen före dopparedagen...

Ojoj. Det är alltid spännande det där när man ser fram emot något. Tiden K R Y P E R fram när man väntar på att det äntligen ska bli dags...
Men jag har haft så fullt upp med annat att jag knappast hunnit vare sig tänka eller känna efter, och plötsligt sitter man här och det är kvällen före det är dags att sätta sig i bilen och bege sig upp till Arlanda. Allt är förstås klart - pengar, pass och pilljetten - men det är ändå alltid något som man lyckas ha glömt/förträngt.
Mitt i allt höll jag på att svimma big time på jobbet idag, och den i all hast konsulterade farbror doktorn konstaterade att mitt blodtryck var lägre än vanligt (hur nu det var möjligt). Gissa om jag fått 613 kommentarer om resfeber av min omgivning idag? Dementeras härmed å det bestämdaste! ;)
Nåväl. Efter att ha vilat under dagen mår jag okej, förutom en blixtrande huvudvärk. Men det är ju sådant man har Ipren till, så det är bara att ta tag i de sista förberedelserna både i hemmet och inför resan.
Är det inte ironiskt att just imorgon, dagen D, blev det just min sons tur att ta med hembakt fika till Tea Time som de har varje vecka på engelskan. Chokladbollar ska det vara, är min son på det klara med. Givetvis var smöret slut när jag skulle ta mig samman förut, men känner jag oss rätt så är det fler inköp som behöver göras så här i sista stund...

Exakt en vecka kvar!

Om en vecka bör jag sitta i en taxi på väg in till Manhattan vid det här laget...






Arbetet med de minutiösa förberedelserna har gått in i en ny och intensiv fas. Några viktiga moment återstår, vilket innebär att jag bland annat:

...ligger i hårdträning för att klara påfrestningarna jag kommer att möta: har idag ätit både cheese cake och chokladstinn brownie under en och samma dag. Mäktigt värre, men jag kan stolt meddela att jag lyckades få i mig båda två, inklusive lite grädde!


... leder stenhård audition: Jag får idoljuryn att likna vankelmodiga mesar i mina tuffa men rättvisa uttagningar där hela min garderob anmält sitt intresse för att få följa med. För att plaggen ska ha en chans att få följa är följande kriterier ett måste: 1) lätt, 2) skrynkelfri, 3) svart, 4) bekväm, 5) få uppdragsgivaren att se smal och slimmad ut. Mönstret är tydligt: De flesta kandidaterna uppfyller kriterierna 1-4. Dessvärre fallerar majoriteten av kandidaterna av någon anledning på just punkt 5, vilket är beklagligt. Kan någon svara mig på  vad det är för fel på dagens kläder?

... ständigt skriver på nya kom-ihåg-listor. Typiskt mig. Jag skriver alltid massor av listor på precis ALLT jag ska ta mig för, medan min man roat ser på. Själv rafsar han ihop det han vill ha med sig på en kvart. Och av allt det jag varit förutseende att plocka med mig kommer 96 % hem oanvänt.

...hysteriskt kollar nyheterna efter tecken på Murphys lag. Får den där Eyjafjallajökull eller någon av hennes kollegor för sig att ställa till det för flyget kommer jag personligen att jämna aktuell vulkan med markytan. Och hur farlig är egentligen "rekordkylan" när det gäller flyget? Hur mycket snö kan det egentligen falla så här sent på säsongen? Jag tolererar inga bakslag nu!


"New York, like a Christmas tree, Tonight this city belongs to me..."

När jag skriver de här radernan är det nästan på timmen exakt två veckor kvar tills vi landar i "the Big apple"!

Trots att det är första gången som jag sätter min fot i staden (jag har flygit ÖVER den förut, men naturligtvis var det dimma och dålig sikt) har jag redan landat där tusentals gånger genom U2´s benägna bistånd:


"It was a cold and wet December day
When we touched the ground at JFK
Snow was melting on the ground
On BLS I heard the sound
Of an angel

New York, like a Christmas tree
Tonight this city belongs to me
Angel

Soul love
This love won't let me go
So long
Angel of Harlem

Birdland on fifty-three
The street sounds like a symphony
We got John Coltrane and a love supreme
Miles, and she's got to be an angel

Lady Day got diamond eyes
She sees the truth behind the lies
Angel

Soul love
This love won't let me go
So long
Angel of Harlem
Angel of Harlem

She says it's heart
Heart and soul...
Yeah, yeah...(yeah)
Yeah, yeah...(right now)

Blue light on the avenue
God knows they got to you
An empty glass, the lady sings
Eyes swollen like a bee sting
Blinded you lost your way
Through the side streets and the alleyway
Like a star exploding in the night
Falling to the city in broad daylight
An angel in Devil's shoes
Salvation in the blues
You never looked like an angel
Yeah, yeah
Angel of Harlem

Angel
Angel of Harlem"

Angel of Harlem, U2 (Rattle and Hum 1988)

Se och njut här:

http://www.youtube.com/watch?v=pJjeyceBnKI



Nu blir det ju inte JFK utan Newark Airport, New Jersey, som vi "tar mark på" eftersom det är den flygplatsen som SAS använder, och det är inte heller december. Men snö kommer det med största säkerhet att vara. Har lovat mig själv att jag ska ha Angel of Harlem i min Ipod när vi går in för landning.

Ytterligare en kul grej från låtens text är raderna om klassiska Birdland:

"Birdland on fifty-three
The street sounds like a symphony"

Just den gatan kommer ju vi att bo på! 

OMG! :)

                                                                  

                                                         Rattle and Hum - älskad klassiker!            


Ständigt samma fråga...

Varenda vinter är det samma visa. Jag står här i mörkret och kylan med spruckna fingrar, förfrusna tår och bristande motivation och skrapar den där förbannade bilrutan samtidigt som jag lovar mig själv att detta MÅSTE vara min sista vinter på denna gudsförgätna tundra.

Varför glömmer man det där löftet varje sommar? Vad är det för fel på mig som inte av ren självbevarelsedrift sett till att slippa frysa häcken av mig ännu en oändlig, iskall och kolsvart vinter?

När jag tänker efter kan jag inte påminna mig om en enda anledning till att uthärda ännu en vinter. Hockey? Nä, de spelar hockey i Florida också! Mitt mål är att någon gång i mitt liv sitta under en svalkande palm och nostalgiskt gråta lite när jag ser tillbaka på begreppet snö. Och sedan, när jag vemodigt konstaterat att jag skulle vilja uppleva åtminstone EN vit jul någon mer gång i mitt liv, skulle jag gå och ta mig ett svalkande dopp i havet och glömma bort hela saken.

Kanske skulle man passa på att söka asyl i det väldiga landet i väst och hänvisa till de usla väderleksförhållandena här i tomtens rike?

                     
                               Deprimerande utsikt från sovrumsfönstret...


Självklart har också New York-området drabbats av de värsta snöovädren på år och dagar nu när jag äntligen är på ingång. Och det skulle inte förvåna mig om någon slumrande vulkan vaknar till liv lagom till det drar ihop sig...

Världens dyraste leksakspengar?

Jag, som i vanliga fall är så ointresserad av allt vad bankaffärer, börsindex och valutakurser att min bankman allvarligt funderar på en omyndigförklaring, har följt dollarn vs kronan som en hök under de senaste veckorna. Jag som annars av hälsoskäl använder mig av strutstekniken (jag blir bara frustrerad av att se mina pensionspengar antingen A) Gå upp i rök eller B) Ätas upp av avgifter och veta att jag inte kan göra något åt det) har haft sådan koll på dollarn att de nästan kunnat väcka mig mitt i natten och och bett mig rabbla gällande kurs.

Obamas tuffa batalj med republikanerna sägs vara en av anledningarna till att dollarn gjorde en ny dipp förra veckan, och jag bestämde mig för att det inte fanns anledning att vänta längre med att växla. Raskt klev jag ned till banken, som beklagande konstaterad att de inte hade några dollar och inte skulle få in förrän nästa onsdag. (dvs i onsdags).

Jag vinner aldrig någonsin något på lotteri, så jag gick hem och förväntade mig att dollarn skulle göra ett historiskt skutt unde de fem dagar jag skulle bli tvungen att vänta på mina pengar. Murphys lag ni vet.

Döm om min förvåning när kursen istället dippade ytterligare (Egypten-krisen) och, just på onsdagen, var den lägsta på mycket, mycket länge! 6,55 kronor per dollar får man vara mycket nöjd med! Mer deg=mer shopping= nöjd resenär.


 

Däremot blev jag nästan full i skratt när jag fick de splitternya sedlarna i handen. Inte ett enda veck är det på dem, och man skulle nästan kunnat tro att anledningen till att jag tvingades vänta i fem dagar på dem var att banken hade slut på färgpatronerna... Skämt åsido kändes det faktiskt som om jag höll världens dyraste leksakspengar i näven när jag lämnade banken.

Varför cash och inte kort? För det första ska vi betala återstoden av hyran i cash, och dessutom har mina bataljer med VISA-kort runt om i världen fått mig att inse att man inte helt kan räkna med kortet i alla lägen.

Have a fucking nice day, you too, mr robovoice...

Har stångat min panna blodig i mina försök att handla NHL-biljetter på Ticket Masters exchange-sajt. Så länge jag handlar fullprisbiljetter på samma sajt går allt toppen och mitt kreditkort accepteras med glädje. Visst måste jag välja den krångligare "Will Call"-varianten istället för att själv printa ut biljetterna, men det kunde jag leva med.

De är mer än lovligt paranoida när det gäller Will Call-uthämtningen av biljetterna. Enligt instruktionerna måste jag; A. Visa upp exakt det bankkort som betalat korten. B) Visa en ID-handling med foto. C. Visa YTTERLIGARE en ID-handling. Krångligt och dyrt istället för att printa ut dem själv.




Eftersom vi visste att det är svårare att få biljetter till Rangers matcher köpte vi dem (Rangers vs Buffalo) via den officiella försäljaren Ticketmaster i god tid. Biljetter till Nassau Colliseum brukar vara lättare att få tag i till bra pris, och eftersom vårt resesällskap tycker att det räcker med en match under vår begränsade tid i det stora äpplet, väntade vi med biljetterna till matchen mellan Islanders och Caps. Men eftersom jag mycket gärna vill ta chansen att få se Washington Capitals med FBK-favoriten Mackan (och Bäckström förstås) bestämde jag mig till slut för att köpa biljetter även till den matchen.



Kanske är det Ovechkin som drar, men faktum är att det inte alls var så lätt att få tag i bra och prisvärda biljetter som jag fått höra! Ticketmaster tipsade dock om sin egen exchange-avdelning där säsongskortsinnehavare får lämna biljetter man inte kommer att utnyttja som, med klubbens goda minne, säljs via Ticketmasters exchange-marknad.

Bingo! Utbudet var fantastiskt! Här kunde vi sitta precis vid rinkside bakom ett av målen för drygt $75, istället för uppe bland molnen på den flacka överläktaren för en mindre förmögenhet. Det var bara ett problem. Den här gången var jag tvungen att ange vilken stat jag kommer ifrån i beställningsformuläret. Jag försökte på alla vis att komma förbi det aktuella fältet (det var inte ens obligatorisk information!) men lyckades trots stigande irritation inte finta datordj#%&#¤ln. Till slut resignerade jag och valde det föreslagna Alabama. Det spelade ju liksom ingen roll eftersom biljetterna ändå levereras via mail och printas ut av mig själv.

Men när jag väl tragglat mig genom det kafkaliknande formuläret och kommit till betalningssidan vägrade den att acceptera mitt VISA-kort eftersom utländska VISA-kort inte deltar i det nya och helt okända säkerhetssystem som amerikanerna är ensamma om och som kollar kortinnehavarens adress. Ridå. Desperat ringde jag upp deras kundtjänst, lyssnade igenom de obligatoriska varningsmeddelandena om att jag "was calling from outside the US, and had to hang up NOW if I did NOT accepted the charge" innan en telefonröst meddelade att kontoret för närvarande var stängt.

What the f....

                                                                 
                                                                   Madison Square Garden

Jag som hört om hur hårt dessa arma amerikaner jobbar. Och så jobbar de inte ens helger på biljettförsäljningskontoren! Jag muttrade några väl valda ord om bortskämda amerikaner till min make som fortfarande låg och sov intill mig i sängen, och det var väl någonstans där som jag plötsligt mindes att USA lever i en helt annan tidszon. Hoppsan, en snabb överslagsräkning fick mig att inse att klockan var strax efter tre på natten i USA och man kan knappast lasta kundtjänstmedarbetarna för att de får lite ledigt vid den tiden på dygnet.

Med rodnande kinder författade jag ett mail till kundtjänsten, och räknade i mitt stilla sinne med att fallet skulle vara löst när jag kom hem från dagens match i Löfbergs lila arena på kvällskvisten.

Och mycket riktigt. När jag kommit hem och lagt in matchrapporten från matchen mellan FBK och Modo (jag är en stolt medlem av Svenska Fans Färjestadsredaktion) låg ett mail från någon kille vid namn Roger och väntade på mig i inkorgen.

Roger, en mycket vänlig och artig själ på Ticket masters exchange-avdelning, beklagade djupt det faktum att man för just de här biljetterna var tvungen att ha ett amerikanskt VISA-kort. Det var bara för min egen säkerhet, förtydligade han. Men det fanns självklart lösningar om jag ändå ville köpa biljetter:

1. Ask a friend or family member in the U.S. to get your tickets for you. (Jäpp, bara att välja mellan alla mina tusentals vänner och släktingar i USA...)

2. Ask the concierge at the hotel you are staying at to assist you by getting the tickets through the hotel’s services credit card and applying the charge to your hotel bill. (Vilket hotell? Men det vore en upplevelse att knalla fram till någon Nisse på gatan och be dem att betala en räkning åt mig. Som upplagt att få äran att medverka i ett brutalt avsnitt av Cops...)

3. Buy Washington Capitals tickets on Ticketmaster’s primary site, Ticketmaster.com, as that site has an established process that accepts international unverified credit card orders! You can buy your tickets and pick them up at the venue’s Box Office Will Call window (Självklart är det bättre för TM om jag köper deras dyra biljetter och sedan dessutom som utlänning inte tilltros med den stora ynnesten att få skriva ut mina egna biljetter utan måste betala extra och stå i kö för Will Call!)

På sedvanligt maner avslutade han mailet så artigt att man nästan blir tårögd av rörelse. ("If you need anything else, we’re always here for you - just hit reply and ask us or visit Teamexchange.Ticketmaster.com. Thanks for being a fan! Sincerely, Roger")

Men se, några biljetter kunde de inte ordna, inte ens manuellt. Jag ringde till och med upp dem, och fick tala med en annan, lika skrämmande trevlig man som med noll inlevelse förklarade att man för min egen säkerhet inte kunde ta emot min betalning för just de billiga biljetterna. Men självklart kunde jag köpa de dyrare biljetterna utan någon adressverifiering. "Have a nice day, and welcome back to Ticketmaster any time!"

Jag kände plötsligt ett nära samhörighet med min favoritcoach, Bruce Boudreau, eftersom  jag utan större ansträngning kunnat överträffa honom i antalet "fuck" i en och samma mening. Lyckligtvis bet jag ihop och avslutade dämpat samtalet med den mänskliga roboten på andra sidan pölen innan jag gav mig hän. Och här sitter jag nu med två fucking dyra fucking biljetter från fucking andra fucking raden. "Have a fucking nice day, you too, mr robovoice!"


http://www.nassaucoliseum.com/ViewArticle.dbml?DB_OEM_ID=24410&ATCLID=204937514

Kolla in utsikten från våra platser (sektion 213)



RSS 2.0