Tisdag 26 juli: Chinatown, skoshopping och interaktion med lokalbefolkningen

Söderut var temat för tisdagens vandring.

Vi började med ett besök i Chinatown, som är ett måste under ett besök i NY. Myllret av människor, färgerna, de dignande matmarknaderna med exotiska varor och den intensiva kommersen - det känns som om man hamnat i en helt annan världsdel trots att man bara har gått något kvarter bort från Broadways coola butiker...

 

 

Pekingankan såg väl inte så där jätteaptitlig ut...

De stackars krabborna levde fortfarande, och de var inte ensamma om. Akvarier dignade av levande fiskar som väntade på att bli utvalda och slaktade för framför köparens ögon. Hemskt för blödiga mig att se...

Diverse intressanta och exotiska frukter prydde grönsaksstånden: här Dragon fruit.

 

 

Till och med McDonalds skyltar är på kinesiska här, så det känns verkligen som om man har hamnat i Asien...

Minst i myllret? Frågan är om inte detta var den allra minsta butiken vi såg! En dörr, och en produkt.

 

 

Vi åt en tidig lunch på ett ställe där vi snudd på var de enda som inte var av asiatiskt ursprung (vilket ju var ett gott tecken)  och maten gjorde oss knappast besvikna.

 

Efter maten spatserade vi runt i området, och insöp den häftiga atmosfären. Lite inköp blev det även här – E  och R köpte lite mangaprylar och tidningar i de små affärerna.

 

Poliser som dirigerar trafik är ett vanligt förekommande fenomen på Manhattan.

Kommersen är livlig, och överallt i korsningarna går det kvinnor och män och mumlar, så tyst att man nästan tror att man inbillar sig. Men det gör man inte, de här människorna säljer märkeskopior och lyssnar man riktigt noga hör man att de rabblar upp namnen på klockorna och väskorna som de har till salu. Eftersom amerikanerna ser allvarligt på märkesintrång är det en ytterst ljusskygg verksamhet.

Men varför köpa kopior när man kan köpa originalen så billigt? Det ÄR kul att shoppa när originalen är billigare än kopiorna som finns att köpa i t ex Turkiet. Ja, ofta  till och med billigare än omärkta varor hemma på ICA och H&M?

Vi lämnade Chinatown bakom oss och vek in på och följde Broadway uppåt eftersom vi hade tänkt investera i lite skor och lite jeans. Skoaffärer finns förstås överallt, men de ligger tätt ihop under några kvarter längs Broadways nedre del. Här finns bland annat den tidigare nämnda ”svenskbygderna”, d v s skoaffären Zacky´s där koncentrationen skandinaver per kvadratmeter antagligen är högre än i Minnesota! Där får man till och med lite ”Mallis-känsla” då tv-apparaterna över kassorna visar en svensk flagga och texten ”Tack för besöket”.

Zacky´s på Broadway - mekkat för svenska skoköpare...

Hur ser då amerikanerna själva på detta med den svenska invasionen i skobutikerna? Tja, de är förundrade även om de är väl medvetna om hur mycket dyrare skorna är i Sverige. Detta kan förstås vara något att tänka på när man väljer att handla i en butik där många svenskar handlar – om butiken är medveten om den stora prisskillnaden (skorna är ofta dubbelt och ibland till och med tre gånger så dyra hemma i Sverige) vet de ju att de kan ta ut ett högre pris eftersom vi ändå tycker att det är billigt. Men vi har vandrat upp och ned längs Manhattans gator och tycker ändå att Zacky´s har bra priser, och dessutom har ett väldigt stort utbud och kunniga, engagerade säljare. Därför har det blivit främst där som vi har handlat. Men jag köpte mig ett par Bearpaws på rea i en annan butik, och E fyndade två par snygga Ed Hardydojor som inte bara var ordentligt reade utan också ingick i  ett erbjudande om ”tag 2 betala för 1”.

 

Lite kul var det när vi kom i samspråk med en mycket trevlig kvinnlig expedit i en av butikerna. ”Hälften av era kunder måste komma från Skandinavien, va?” skojade jag. ”Absolut, många av våra kunder kommer från Europa!” konstaterade hon och log. ”Europa, och så från Spanien” tillade hon, ”fast man kan väl nästan säga att Spanien hör till Europa, det ligger ju så nära!” De är verkligen intresserade av Europa här, och de är lika fascinerade av vår kultur som vi är av deras. Men det där med geografikunskaperna är lite sisådär…

När vi var på bio frågade tjejen i kassan om vi var intresserade av förmånskortet som ger rabatt på biobesök #10, och dessutom ger innehavaren en fri uppgradering av storlek vid köp av dricka. När jag beklagande konstaterade att vi kommer från Sverige och snart kommer återvända dit rynkade hon pannan och frågade om vi inte hade deras biografer där också…

 

 

En annan rolig sak hände i tunnelbanan häromdagen. En kvinna som satt intill mig i vagnen, och som hörde oss diskutera något på svenska, frågade mig vilket språk vi talade. När jag berättade att vi pratade svenska berättade hon att hon själv talade fem språk, men att hon inte hade hört svenska förut.  Hon var mycket öppen och trevlig, och frågade om jag inte var intresserad av att arbeta som dagmamma! Hon hade själv hoppat av läraryrket efter mer än 15 år i statlig tjänst, för att istället öppna eget som dagmamma. Syftet hade varit att få vara hemma med sin egen lilla dotter, men numera drog hennes företag in $12 000 (84 000 kronor i månaden!) på att ta hand om andras barn. Det som gjorde att hon drog in så mycket pengar var att man får extra mycket betalt om man kan prata något ytterligare språk än engelska, och hon trodde att svenska skulle vara mycket åtråvärt.  Hennes berättelse låter otrolig men behöver inte vara det - jag läste om hur svårt (och dyrt) det är att få barnomsorg här i USA senast häromdagen. När jag berättade för kvinnan att jag faktiskt är utbildad lärare tyckte hon att jag skulle ta kontakt med programkontoret direkt.

Hur som helst, förutom seriös skoshopping blev det några par Levis åt E. Vi hade rejäl tur, för Levisbutiken ska flytta ifrån sitt nuvarande läge på fredag och nu var det halva reapriset i hela butiken. E´s kunde därmed köpa några riktigt snygga jeans för ungefär hundra kronor paret!

Påfyllning av energi behövs! (Peanut butter/Caramell Brownie, M&M Brownie samt Blueberry Cheesecake)

 

 

 

Det fick bli en tidig kväll för en trött skara. Shopping är inget för veklingar…


Kommentarer
Postat av: Marcus Lundberg

Pratade själv med en American en gång som trodde Europa var ett land... Älskar dock att amerikanarna verkar vara så öppna och trevliga att prata med! :)

Svar: Ja, de är väldigt öppna och positiva men man inser hur litet och obetydligt Sverige anses vara utanför Europa! Sedan finns det ju faktiskt platser med svenska namn här borta, skapade av svenska utvandrare, så det är inte helt taget ur luften när de tror att Sweden kan vara en amerikansk plats...
Marie

2012-06-28 @ 19:53:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0